search user menu
Blic • 29.11.2021.

Holandske aukcije

Holandske aukcije su nova usluga Doboša koja omogućava svojim korisnicima kupovinu predmeta na Dobošu putem učešća na online aukcijama holandskog tipa.

Ovaj vid aukcije omogućava našim korisnicima da iz udobnosti svog doma, sasvim bezbedno kupe željeni predmet, pri čemu će njihov identitet ostati zaštićen tokom celog trajanja postupka aukcije - nijedan učesnik aukcije neće imati saznanje o ukupnom broju učesnika aukcije niti o imenima učesnika koji se pored njega nadmeću na aukciji.

Holandski tip aukcije podrazumeva aukciju u kojoj prodavac postavlja početnu (maksimalnu) cenu i rezervisanu (minimalnu) cenu, pri čemu se tokom trajanja aukcije cena spušta naniže, dakle, od početne do rezervisane cene u jednakim vremenskim intervalima.

Čim bilo ko od učesnika aukcije da ponudu za kupovinu predmeta po ceni koja je aktuelna u tom trenutku, taj učesnik postaje pobednik aukcije, i aukcija se završava.

Ukoliko niko od učesnika ne da ponudu, cena se spušta do rezervisane cene, i trenutkom kada dostigne rezervisanu (minimalnu cenu), aukcija se završava bez uspeha.

Holandske aukcije nastale zbog lala

Interesantna je činjenica kako je ovakav vid prodaje nastao još u 17. veku, kada su trgovci iz Otomanskog carstva doneli lale u Holandiju. Gotovo kao svaka biljna novotarija, i tulipani su u samom početku bili dostupni bogatim slojevima stanovništva, međutim, ni srednji stalež nije ostao imun na lepotu cveta koji se smatra simbolom ambicije, raskoši, slave i prosperiteta. Ubrzo, Holandijom je zavladala takozvana tulipomanija.

Zbog toga što je potražnja za lalama brzo i sve više rasla i zato što je tržište bilo neorganizovano, nastale su holandske aukcije. Po principu – ko ponudi više, prodavci su brzo i jednostavno zainteresovanim građanima prodavali tulipane. Na bučnim i uzbudljivim aukcijama, započinjali bi svoju prodaju postavljanjem visoke cene cveća, koja se u poznatim i jednakim vremenskim intervalima snižavala. U trenutku kad bi neko od Holanđana dao ponudu za kupovinu lala po ceni koja je u tom trenutku bila aktuelna, aukcija bi se završavala.

U zemlji lala, danas se gaji više stotina vrsta tog cveta.


PODELI OVO PUTEM

SLIČNE VESTI