search user menu
Blic • 29.11.2021.

Mediji o nama

Po Vojvodini na doboš zbog hipoteke otišle 202 kuće sa okućnicom

Nekretnine se najčešće prodaju prema Zakonu o izvršenju i obezbeđenju, čija regulativa kaže da se vrednost nekretnine utvrđuje u visini tržišne cene na dan procene, ali da na prvoj javnoj prodaji (aukciji) može biti umanjena trećinu i koštati 70 odsto procenjene vrednosti, dok na drugoj prodaji može biti upola jeftinija od procenjene vrednosti. Zato ko nema krov nad glavom ili ima novca da ulaže u nekrentine nema bolju priliku da se obezbedi za malo para.

Najviše ima nekrentina u gradovima pa je tako sever Bačke, Subotica, na prvom mestu po broju kuća oglašenih za prodaju s ukupno 25 nekretnina.

2,3 miliona dinara tržišna vrednost, a prodajna 10.000 evra

Sledi ga sedište Pokrajine Novi Sad, na čijem području su banke oglasile prodaju 16 kuća, pa grad Pančevo, gde je na listi za prodaju 13 porodičnih kuća i naposletku gradovi Sombor i Vršac, gde takvih nekretnina ima po devet.

U opštinama Apatin, Bačka Topola, Bečej, Кikinda i Vrbas ima po sedam kuća koje se mogu pazariti, dok na područjima Bačkog Petrovca, Malog Iđoša, Opova, Sečnja i Sremskih Кarlovaca trenutno na „Dobošu” nema kuća za prodaju. U ostalim vojvođanskim opštinama ima oglašenih nekrentina, ali po nekoliko.

25 kuća sa okućnicom se prodaje u Subotici

Za svega 10.000 evra može se pazariti kuća površine 117 kvadrata u Apatinu, koja se, inače, prodaje drugi put. Tržišna vrednost te nekretnine je procenjena na više od 2,3 miliona dinara, pa eto prilike za trgovanje, pogotovo što se u poslednje vreme o Apatinu sve češće priča kao o novoj turističkoj destinaciji u turističkoj privredi Srbije, zbog blizine Dunava i Specijalnog rezerevata prirode „Gornje Podunavlje”.

U istoj opštini u Svilojevu prodaje se za 15.000 evra kuća od 332 kvadrata s velikom okućnicom, odnosno uz kuću se naslanja njiva veća od tri ara i vinograd površine 1.320 kvadrata.

U Bečeju, banka takođe prodaje veliki posed – dva porodična objekta na jednoj parceli, od kojih veći ima 230 kvadrata, a drugi nepunih 40. Uz ta dva objekta za stanovanje su i tri pomoćne zgrade od deset do 132 kvadrata. Vrednost te nekretnine nije objavljena na „Dobošu” već ostavljen kontakt-telefon.

Dobro za vikendaše

Među porodičnim kućama ima i onih gde se može boraviti tokom vikenda i godišnjih odmora i uz odmor baviti se i voćarstvom i vinogradarstvom. U Jasku, u iriškoj opštini, uz vikend-kuću od 64 kvadrata prodaje se i voćnjak površine 142 kvadrata. Кoliko košta posed nije navedeno, ali je napisan kontakt-telefon poverioca. Isto u Irigu, ali u КO Кrstašice, oglašena je po drugi put vikend-kuća od 33 kvadrata uz koju je njiva od 10,7 ari, koja košta 10.000 evra.

Na području opštine Ada banke prodaju dve kuće, od kojih je jedna baš u varoši, a druga u Molu, koji je s Adom gotovo povezan. U Adi kuća površine 115 kvadrata i pomoćna zgrada od 44 kvadrata koštaju 14.450 evra, dok je kuća u Molu s okućnicom od 1,3 ara procenjena na 16.000 evra.

Već duže prodaje se kuća u Tovariševu, u opštini Bačka Palanka površine 67 kvadrata. O ceni nekrentine na „Dobošu“ nema podataka već je ostavljen kontakt-telefon i navedeno da je prva prodaja bila zakazana početkom marta ove godine.

Dugo se prodaje i kuća u Baču površine 118 kvadrata s pomoćnim objektom. Nekretnina je, kako se može videti na „Dobošu“, na prodaji od prošle godine. Nije navedeno koliko košta već se potencijalni kupci upućuju na poverioca.

19.12.2019.
Izvor: Dnevnik

__________________________

86 KVADRATA U ZEMUNU ZA 45.000 EVRA Banke prodaju 806 nekretnina koje su zbog dugova otišle na DOBOŠ

U Srbiji je trenutno aktivirano 806 hipoteka. Toliko je, naime, stanova, lokala i ostalih nekretnina koje banke prodaju jer dužnici ne mogu da otplaćuju kredite.

Najviše oglašenih nepokretnosti je u Beogradu - 108. U Novom Sadu sa okolnim mestima ima ih 40, na teritoriji Niša 18, u Subotici 32, a u Kragujevcu, Kraljevu i Paraćinu po 14, kažu na sajtu "Doboš" na kojem se nalazi spisak svih licitacija. Poredeći sa nekoliko godina ranije, broj nekretnina na dobošu je značajno manji - u odnosu na recimo 2016. godinu kada ih je samo u Beogradu bilo 250. Razlog je što mnoge porodice zbog loše finansijske situacije i niskog standarda tada nisu bile u mogućnosti da otplaćuju stambene kredite. Tih godina nenaplativi stambeni krediti činili su i do 20 odsto ukupno odobrenih kredita, a danas je taj procenat oko pet odsto.

Iako je cena oduzetnih nekretnina niža od tržišne i do 50 odsto, one ipak teško nalaze vlasnike. Na obodu glavnog grada, na Ledinama, moguće je kupiti stan od 47 kvadrata po ceni od tek 13.337 evra, dok se stan u Zemunu od 86 kvadrata može kupiti za oko 45.000 evra. Stambena porodična zgrada od nešto više od 90 kvadrata, sa zemljištem, u Vranju košta 8.366 evra, a trosoban stan na Paliluli u Beogradu od 88 kvadrata nešto više od 45.000 evra. Ipak, iznad cene često je sujeverje - jer kada čuju da stan prodaje banka, koja ga je nekome oduzela, mnogi potencijalni kupci odustaju, tvrde iz agencija za prodaju nekretnina.

Postoje dva modela prodaje ovakvih stanova. Prvi model je kada nadležni sud, na predlog banke, prodaje nepokretnost. Oduzete nekretnine na prvoj aukciji prodaju po početnoj ceni od 70 odsto procenjene vrednosti, dok na drugoj aukciji početna cena pada na 50 odsto. U drugom modelu, aukciju organizuje sama banka.

Prodaja nekretnine može da se izvede u određenom roku neposrednom pogodbom. U javnom nadmetanju mogu da učestvuju samo lica koja su prethodno položila jemstvo. Kod prodaje neposrednom pogodbom kupac polaže jemstvo licu sa kojim je zaključio ugovor i to neposredno pred zaključenje ugovora. Naravno, po tako sniženim cenama nekretnine možete da kupite ukoliko niste dužnik, sudija, sudski izvršitelj ili procenitelj u postupku.

Od banaka i njihovih internih propisa zavisi kada će hipoteka biti aktivirana. Uglavnom se aktiviraju kada klijent više od šest meseci ne plaća rate.

Cena oduzetih nekretnina se vrši u skladu sa zakonima, a najčešće u skladu sa Zakonom o izvršenju i obezbeđenju. Takođe na osnovu Zakona o stečaju, Zakona o hipoteci ili Zakona o založnom pravu na pokretnim stvarima upisanim u registar, a u zavisnosti od postupka u kojem se prodaja vrši. Što se tiče oduzimanja nekretnina detalji su definisani poslovnom politikom banke. Većina banka se odlučuje na ovakav potez nakon što im klijenti šest meseci ne plate ratu.

11.07.2019.
Izvor: Blic

__________________________

BANKE NUDE NEKRETNINE ZA BAGATELU: Za 100 kvadrata - 4.800 evra

Od banatske kuće od 100 kvadrata u Novom Miloševu za samo 4.800 evra, do salaša u Čeneju, luksuzno opremljenog i sa bazenom, koji banka kroz aktiviranje hipoteke nudi na prodaju za 560.000 evra. To je samo delić nekretnina koje se nude kupcima jer njihovi vlasnici ne mogu da podmire svoje dugove. Tada na scenu stupaju bankari, izvršitelji, lizing kuće i stečajni upravnici, koji imovinu zaduženih oglašavaju na internet oglasniku „doboš.rs”.

U prvoj ponudi početna cena je 70 odsto od procenjene vrednosti, ali se često nekretnine ne prodaju u prvom krugu, a svaki sledeći nosi nižu cenu. Tako se dešava da kvadrati nađu kupca za jedva trećinu svoje vrednosti. Kvadrat tako može da se kupi i za manje od 50 evra, koliko je u selima, do 1.000 evra i srcu Beograda.

Trenutno se na ovom portalu oglašava prodaja ukupno 1.080 nekretnina, od čega je 603 stambenih, 196 poslovnih nekretnina, a 204 oglasa je za prodaju zemljišta. Razliku u broju nepokretnosti čine stambeno-poslovni objekti i objekti za koje nije utvrđena delatnost.

Najveći broj nekretnina koje se prodaju nalazi se u Beogradu (162), Novom Sadu(47) i Subotici (34).

Ponuđene nepokretnosti uglavnom novog kupca traže na javnim prodajama, koje se sprovode u sudskom i upravnom postupku. Međutim, u nekim slučajevima postoje i mogućnosti neposrednih pogodbi, kao posebnog metoda prodaje.

Ponuda stambenog i poslovnog prostora je šarolika, a među prodavcima je, čini se, najviše - banaka. Tako se poslovni kvadrati u centru Beograda mogu pronaći po procenjenoj vrednosti od 1.500 evra (a početna cena kreće od 70 odsto, odnosno od 1.050 evra), dok se u manjim mestima cela kuća sa okućnicom može kupiti za simboličan novac. Tako banka, na ime aktivirane hipoteke zbog neplaćenog duga, prodaje kuću od 136 kvadrata u Somboru, po početnoj ceni od 16.800 evra. Iz ovoga proizlazi da kvadrat kuće u urbanom delu ovog vojvođanskog grada košta svega 123,5 evra! U istom ovom gradu, druga banka prodaje "pomoćni objekat" od 13 kvadrata za 288 evra, što je tek 30 odsto od procenjene vrednosti...

Porodična kuća u Trsteniku sa 12 ari placa nudi se po početnoj ceni za 5.109 evra. Banka je oglasila i kuću od 101 kvadrata u Novom Miloševu uz dve pomoćne zgrade, od 52 i 17 kvadrata - za 4.833 evra. U paketu je i plac od dva ara i njiva od osam ari. U Nišu javno nadmetanje za 446 kvadrata kreće od svega 30 odsto vrednosti, odnosno 53.638 evra. Kvadrat je tako 120 evra.

Na portalu „doboš.rs" poverioci na prodaju, osim nekretnina, vozila, i "uobičajenih" pokretnih stvari, poput umetničkih slika i satova, nude i brod-restoran, ali i košnice, čajeve, građevinske kontejnere, staro gvožđe, pa i - saunu.

30.08.2018.
Izvor: Večernje Novosti

__________________________

Na doboš otišlo 1.300 stanova

Sajt „Doboš” za razliku od specijalizovanih sajtova banaka za prodaju nekretnina, samo oglašava njihovu prodaju, ali se ne bavi posredovanjem.

Trenutno se na ovom portalu oglašava 1.016 nekretnina. Najviše je stanova - 470, a ima i 228 poslovnih prostora.Objavljeno je 159 oglasa za prodaju zemljišta. Najveći broj nekretnina je u Beogradu (158), zatim u Novom Sadu (62), Nišu (50), Subotici (30).

Prosečna vrednost stambenih nepokrentosti iznosi 39.640 evra, poslovna 178.272 evra i zemljišta 51.364 evra.

17.08.2017.
Izvor: Mondo

__________________________

Broj nepokretnosti stalno raste

S portala „Doboš" navode kako oni trenutno imaju 567 oglasa za prodaju stanova 219 poslovnih nekretnina, 57 stambeno-poslovnih, a 153 oglasa je za prodaju zemljišta. Najveći broj nekretnina se nalazi u Beogradu (159), zatim u Novom Sadu (60), Nišu (49) i u Subotici (33).

- Broj nepokretnosti stalno raste. Od početka godine broj oglasa se povećao za tri do pet odsto mesečno. To povećanje ne mora nužno da znači da je više stanova u ovoj godini otišlo pod doboš, niti da je ekonomska situacija u Srbiji nužno lošija. Često je to posledica i same činjenice da su to krediti još od pre, na primer pet godina, a da je prodaja nekretnina tek sada došla na red zbog sporijeg rada sudova, ili zbog toga što su se banke tek sad rešile da pokrenu prodaju - objašnjavaju sa ovog portala.

Oni naglašavaju da je većina oglasa na portalu upravo posledica ranijih problematičnih kredita.

- Iz našeg iskustva, banke se prodaji založene nepokretnosti okreću tek kao poslednjoj i nužnoj meri, a u međuvremenu pokušavaju da sa dužnikom postgnu dogovor.

Prema njihovim rečima, na portalu je i dalje najveći broj nepokretnosti koje su bile sredstvo obezbeđenja za kredite privredi, a manje onih koje su obezbeđivali stambene kredite građanima.

21.07.2017.
Izvor: Srbija Danas/Večernje Novosti

__________________________

U Kragujevcu možete kupiti kuću za 5.318 evra!

Na portalu Doboš kažu da banke najviše putem javne prodaje oglaševaju stanove i trenutno ih je 647, potom slede poslovnog prostora – 219, pa zemljišta - 189.

Ovakva prodaja nekretnina, odnosno kupovina javnim putem u Srbiji sve više dobija zamaha, jer se oglasi drže tri do pet meseci, a mesečno portal ima 90.000 poseta.

U Kragujevcu se može kupiti porodična stambena zgrada sa pomoćnim zgradama i zemljištem za 5318 evra.

08.07.2017.
Izvor: iKragujevac

__________________________

Kako da kupite kuću ili džip za samo 5.000 evra: Jedino mesto u Srbiji gde je to moguće!

Nema grada u Srbiji gde nije aktivirana barem jedna hipoteka. Od januara primetan je trend rasta takvih oglasa za tri do pet odsto. Sve više se oglašava i prodaja imovine firmi u stečaju.
„Banke iz našeg iskustva za prodaju založene nepokretnosti okreću se tek kao poslednjoj i nužnoj meri, a u međuvremenu sa dužnikom pokušavaju da postignu dogovor”, kažu iz „Doboša”, sajta koji je specijalizovan za prodaju takvih nekretnina, ali i imovine firmi u stečaju.

Takva nekretnina prodaje se na usmenom javnom nadmetanjem u sudu, mada dogovor o prodaji može biti i neposrednom pogodbom. Da bi učestovali na javnom nadmetanju, međutim, potrebno je da zainteresovani položi jemstvo.

Prodaja se najčešće obavlja u skladu sa Zakonom o izvršenju i obezbeđenju. Vrednost nekretnine se utvrđuje u visini tržišne cene na dan procene, a na osnovu nalaza i mišljenja veštaka.

Tako, za 5.000 evra može da se pazari moćan automobil, a za malo više novca - i kuća!

17.06.2017.
Izvor: Telegraf.rs / Blic

__________________________

Na doboš otišlo 88 stanova u Novom Sadu

U Srbiji su trenutno oglašene 1.222 nekrentine - kuće, placevi ili lokali, jer vlasnici nisu u mogućnosti da otplaćuju bankarske kredite.

Na portalu „Doboš”, banke najviše, putem javne prodaje, oglašavaju stanove i trenutno ih je 647, potom slede poslovnog prostora – 219, pa zemljišta - 189.

Zbog neplaćenih kreditnih rata, banke prodaju 88 stanova Novosađana. Među građanima koji ne mogu uredno da otplaćuju kredite najviše je Beograđana pa su banke oglasile prodaju 186 stanova u tom gradu. U Nišu su na doboš otišla 52 stana, u Subotici 35.

- Sada se, recimo, na portalu može naći oglas da se trosoban stan od 79 kvadrta u Novom Sadu prodaje duže vreme po ceni od 18.200 evra, zatim kuća u Fugogu za 15.400 evra, a u Bačkoj Palanci za 8.730 evra. Stan u Beogradu, na Čukarici, od 37 kvadrata prodaje se za 9.000 evra, a na kilometar od centra Grocke stambeno-poslovni objekat nudi se za 17.000 evra, mada je stvarna vrednost ove nekrentine više od 72.000 evra. U Zrenjaninu se porodična kuća prodaje za 36.000 evra – kažu u „Dobošu” za Dnevnik.

U mnogim oglasima nisu naznačene cene već se potencijalni kupci upućuju na poverioce. Tako se na oglasu nalazi zemljište u blizini Kaćke petlje, koje je predviđeno za građevinsko zemljište pa se navodi i spratnost objekta koji se može izgraditi prema urbanističkom planu i potom upućuje na poverioca za ostale informacije.

18.03.2017.
Izvor: Dnevnik/021 portal

__________________________

I građani Srbije mogu da pokrenu lični bankrot

Država još uvek procenjuje način uvođenja ličnog stečaja u pravni okvir, ali to ne znači da ličnih bankrota u Srbiji nema. Iz dana u dan portal „Doboš” pun je oglasa o prodajama stanova, kuća, njiva, mašina, lokala, fabrika građana koji su zadužene, a nemaju finansijske mogućnosti da redovno izmiruju obaveze.

21.01.2017.
Izvor: Dnevnik.rs

__________________________

U Srbiji je trenutno oglašeno 1.222 nekrentina, odnosno kuća, placeva ili lokala

Na portalu Doboš kažu da banke najviše putem javne prodaje oglaševaju stanove i trenutno ih je 647, potom slede poslovnog prostora – 219, pa zemljišta - 189.

U Srbiji je, među građanima koji ne mogu uredno da otplaćuju kredite najviše Beograđana pa su tako u srpskoj prestonici banke oglasile prodaju 186 stanova. Drugo neslavno mesto zauzimaju Novosađani, kojima zbog neplaćenih kreditnihrata prodaju 88 stanova. U Nišu je na doboš otišlo 52 stana, u Subotici 35 stanova...Ovakva prodaja nekretnina, odnosno kupovina javnim putem u Srbiji sve više dobija zamaha, jer se oglasi drže tri do pet meseci, a mesečno portal ima 90.000 poseta.

"Ne možemo da izdvojimo nekretnine, jer mi samo oglašavamo prodaju a ne posredujemo u njoj, a ne možemo govoriti ni o cenama nekretnine, ali postoji veliko interesovanje da se javnom prodajom dođe do imetka", kažu u "Dobošu".

- Sada se, recimo, može naći oglas da se trosoban stan od 79 kvadrata u Novom Sadu prodaje duže vreme po ceni od 18.200 evra , zatim kuća za stanovanje u Fugogu za 15.400 evra, a u Bačkoj Palanci za svega 8.730 evra. Stan u Beogradu, na Čukarici, od 37 kvadrata prodaje se za samo 9.000 evra, a na kilometar od centra Grocke stambeno - poslovni objekat nudi se za 17.000 evra, mada je stvarna vrednost ove nekrentine više od 72.000 evra. U Zrenjaninu porodična kuća prodaje se za 36.000 evra.

19.03.2017.
Izvor: SEEbiz / Dnevnik.rs

__________________________

Aktivirale se hipoteke, 8 zgrada na doboš

Na portalu „Doboš”, specijalizovanom za prodaju takvih nekretnina, trenutno se prodaje osam porodičnih stambenih zgrada i objekata, 21 poslovni prostor, tri poljoprivredna i jedno građevinsko zemljište, sa teritorije tog grada.

Ukupna vrednost tih nekretnina iznosi više od 1,7 miliona evra, a među najatraktivnijim spadaju lokal u centru grada, u Ulici 1. maja, stambeni objekti u Kosančićevoj ulici i u naselju Mur.

Za nekoliko dana biće održano drugo javno nadmetanje za prodaju 20 lokala koji se nalaze u okviru stambeno poslovne zgrade na uglu ulica Palih boraca i Kej skopskih žrtava, od kojih najeftiniji košta oko 22.000, a najskuplji 126.000 evra.

05.05.2017.
Izvor: BETA/ b92

__________________________

Evo gde i kako možete kupiti stan kada ga banka uzme zbog neplaćene hipoteke

Na portalu "Doboš“ banke svakodnevno oglašavaju prodaju stanova, kuća, poslovnih objekata, njiva, zemljišta koji se prodaju na osnovu Zakona o hipoteci, i na njemu se mogu naći svi potrebni podaci, kako o predmetu prodaje, tako i o banci koja ga prodaje, datumu licitacije i obavezama koje potencijalni kupci moraju da ispune da bi učestovali u kupovini ponuđene nekretnine.

Trenutno na tom portalu ima nekoliko desetina oglasa o prodaji stanova i kuća u Vojvodini, koja će biti tokom ovog meseca. Analizom deset ponuda za prodaju porodičnih kuća u gradovima i selima Vojvodine, proizlazi da se one mogu kupiti i za 5.400 evra, ali i za 23.780, ali je zajedničko da je u svakoj ponudi reč o porodičnim stambenim zgradama koje su u dobrom stanju i u koje se potencijalni kupci odmah mogu useliti.

04.12.2016.
Izvor: Srbija Danas/Dnevnik

__________________________

Dobre kuće i stanovi na „Dobošu” već od 5.400 evra

Na portalu „Doboš“ banke svakodnevno oglašavaju prodaju stanova, kuća, poslovnih objekata, njiva, zemljišta koji se prodaju na osnovu Zakona o hipoteci, i na njemu se mogu naći svi potrebni podaci, kako o predmetu prodaje, tako i o banci koja ga prodaje, datumu licitacije i obavezama koje potencijalni kupci moraju da ispune da bi učestovali u kupovini ponuđene nekretnine. Trenuto na tom portalu ima nekoliko desetina oglasa o prodaji stanova i kuća u Vojvodini, koja će biti tokom ovog meseca. Analizom deset ponuda za prodaju porodičnih kuća u gradovima i selima Vojvodine, proizlazi da se one mogu kupiti i za 5.400 evra, ali i za 23.780, ali je zajedničko da je u svakoj ponudi reč o porodičnim stambenim zgradama koje su u dobrom stanju i u koje se potencijalni kupci odmah mogu useliti.

Prizmena porodična stambena zgrada površine 108 kvadrata sa zemljištem uz objekat od 279 kvadrata u Bačkom Petrovom Selu, opština Bečej, prodaje se 5.400 evra. Prodaju je oglasila Eurobanka AD Beograd, a održaće se 16. decembra. Porodična stambena zgrada u Novom Kneževcu površine 78 kvadrata uz pomoćnu zgradu od 12 kvadratnih metara, Adiko banka prodaje po početnoj ceni od 6.250 evra. Aukcija je 15. decembra u prostorijama te banke na Novom Beogradu.

Za porodičnu stambenu zgradu u Zrenjaninu od 116 kvadrati početna cena je 6.600 evra, a na osnovu Zakona o hipoteci prodaje je Eurobanka AD Beograd. Licitacija je zakazana za 16. decembar u prostorijama te banke u Beogradu. Ista banka na prodaju nudi porodičnu kuću s pomoćnom zgradom i zemljištem u Kljajićevu po početnoj ceni od 6.871 evra. Kuća ima 97 kvadrata, dve pomoćne zgrade, pet ari zemljišta uz zgradu, njivu 4. klase od jedan ar i 17 kvadratnih metara. Za datum javne prodaje potrebno je pozvati banku.

Ista banka, takođe po Zakonu o hipoteci, nudi i porodičnu stambenu zgradu u Srpskom Miletiću, opština Oyaci, po početnoj ceni od 8.900 evra, a aukcija je takođe 16. decembra. Kuća ima u gabaritu 151 kvadratni metar i dve pomoćne zgrade, jedna od 155 kvadratnih metara, a druga od 13. Uz kuću je zemljište od 500 kvadrata i njiva 1. klase od 347 kvadratnih metara.

Za porodičnu kuću u Vršcu, koju 15. decembra na prodaju ponudi Adiko banka Beograd, početna cena je 12.325 evra. Kuća ima i dve pomoćne zgrade i nalazi se u katastarskoj opštini Veliko Središte. OTP banka 20. decembra po početnoj ceni od 17.601 evro prodaje kuću u Magliću, opština Bački Petrovac. Reč je o porodičnoj stambenoj zgradi s poslovnim prostorom.

02.12.2016.
Izvor: Dnevnik.rs

__________________________

Zakon o stečaju fizičkih lica

Na portalu „Doboš“, koji se od 2010. godine bavi oglašavanjem nepokretnosti koje su bile sredstvo obezbeđenja kredita, kažu da je u ovom trenutku oglašeno 1.670 nekretnina, uglavnom kuća i stanova, što je 60 odsto od ukupnog broja nepokretnosti koje su na prodaju.
– Od početka godine broj oglasa je povećavan za četiri do šest odsto mesečno, što ne mora da znači da je više nekretnina otišlo na doboš niti da je ekonomska situacija u Srbiji lošija, nego da su ove prodaje tek stigle na red, s obzirom na to da je reč o kreditima od pre pet godina – kažu na ovom portalu za „Politiku”.

01.07.2016.
Izvor: Politika/Pravni portal

__________________________

Nekretnine pod hipotekom: Odlaze na doboš, pa još i na sniženje

Pored redovnih ponuda, na sajtu “Doboš” može se naći i rubrika “sniženo”, u okviru koje se, većinom, nalaze nekretnine nad kojima je aktivirana hipoteka i koje se prodaju drugi ili treći put...

Tako se trenutno na ovom sajtu u rubrici “sniženo” nalazi ponuda za prodaju vikend kuće u Maradiku, u opštini Inđija za 13.800 evra.

Stan u centru Novog Sada od 100 kvadratnih metara prodaje se za 75.000 evra, a porodična stambena zgrada u Subotici za 12.600 evra.

Na sajtu su i novopostavljene ponude koje su dale banke, pa se tako nudi porodična stambena zgrada u Bačkim Vinogradima za 26.100 evra ili porodična stambena zgrada u Sremskim Karlovcima za 84.139 evra. Tu je i dvoiposoban stan u Novom Sadu s početnom cenom od 43.955 evra.

14.02.2016.
Izvor: Dnevnik.rs

__________________________

RASTE BROJ STANOVA KOJI IDU NA DOBOŠ

Broj ljudi čije stanove i lokale banke prodaju jer dužnici više ne mogu da otplaćuju kredite skočio je za 30 odsto u poslednjih šest meseci.

Ako niste dužnik u datom postupku, sudija, sudski izvršitelj ili procenitelj, stanove nad kojima su banke aktivirale hipoteke možete da kupite na licitacijama po cenama znatno nižim od tržišnih.

Oduzeti stanovi se na prvoj aukciji prodaju po početnoj ceni od 60 odsto procenjene vrednosti stana, dok na drugoj aukciji početna cena pada na 30 odsto.

– Već dugo postoji samo rast broja nekretnina na aukcijama. Ni u jednom trenutku nismo imali čak ni stagnaciju. Ako pogledamo broj nekretnina sa aktiviranim hipotekama danas i pre pola godine, vidimo da ih ima za trećinu više – kažu na sajtu “Doboš“ na kojem se nalazi spisak svih licitacija.

Prodaja zaplenjenih stanova obavlja se usmenim i javnim nadmetanjem, pa postoje šanse da krajnja cena bude i veća od one koja je prvobitno oglašena. Ipak, ukoliko se pojavi samo jedan zainteresovani kupac, stan može da bude njegov po ceni koja može da bude i za 70 odsto niža od realne.

Poslednjih nekoliko godina u Čačku je na doboš otišlo oko 50 nekretnina. Osim kuća i stanova, prodavana su i zemljišta i šume, odnosno sve ono što je bila garanacija za vraćanje kredita.

Prodaja stanova ide teško pa banke stanove nude ispod tržišnih cena. Tako se dvosobam stan od 56m2 u Nemanjinoj ulici prodaje za 22.000 evra, a jednosoban u Pigovoj 21.800 evra. Slična situacija je i sa zemljištem, pa se tako recimo, ar u Preljini može kupiti za 160 evra.

21.01.2016.
Izvor: Blic/Ozonpress

__________________________

Na dobošu širom Vojvodine mlinovi, silosi, placevi...

Na specijalizovanom portalu „Doboš“ već petu godinu nalazi se hiljade automobila, kuća, stanova, njiva, poslovnih prostora, nameštaja, aprata, pa i domaćih životinja, koje su banke, izvršitelji, ali i sudovi, dali na javnu prodaju. Neka imovina, odnosno nekretnine, prodaje se više puta, a neke odmah nađe kupca.

Praksa je pokazala da onaj ko ima novca može dobro da pazari jer banke nude komforne stanove, kuće i njive za male pare. Ipak, kuće i stanovi koje su banke oduzele vlasnicima jer su prestali da plaćaju rate za stambeni kredit prodaju se u proseku godinu i duže, dok se za nekretnine na dobrim lokacijama u Beogradu, Nišu ili Novom Sadu kupci nađu brzo, ponekad i za mesec dana.

16.08.2015
Izvor: Dnevnik.rs

__________________________

Stanove u Novom Sadu prodaju za 20.000 €

Mnoge banke u Srbiji, na osnovu Zakona o hipoteci, prodaju imovinu dužnika koji iz raznoraznih razloga ne mogu da vraćaju kredite, a informaciju o nekretninama objavljuju na sajtu "Doboš“. Onaj ko u ovom trenutku ima novca, može od banaka za pristojnu cenu, a često i veoma malu, kupiti dobre nekretnine.

Tako Kredi agrikol banka putem aukcijske prodaje nudi porodičnu stambenu zgradu sa zemljištem u Staparu za 12.900 evra. Za taj novac dobija se porodično imanje koje čine dve porodične stambene zgrade s pripadajućim zemljištem, a površina jedne zgrade je 62 kvadratna metra, a druge 173, dok je površina zemljišta 818 kvadrata. Ta banka prodaje i poslovni prostor u Novom Sadu, površine 83 kvadratna metra, za 37.350 evra. Objekat se nalazi u Tekelijinoj 14. Ona prodaje i porodičnu stambenu zgradu u Kaću za 36.375 evra. Zgrada ima podrum, prizemlje kompletno opremljeno, prvi sprat s tri sobe, kupatilom i sobom. Površina kuće je 108 kvadratnih metara.

Eurobanka za svega 7.689 evra, po principu javnog nadmetanja u zgradi sudske jedinice Inđija, prodaje poslovni prostor u Inđiji od 26 kvadrata. Javna prodaja je 15. septembra. Ista banka prodaje i porodičnu stambenu zgradu i zgradu metaloprerađivačke industrije u Novoj Pazovi povišine od 1.141 kvvadratni metar za 133.290 evra. Prodaja te nepokretnosti obavlja se putem usmenog javnog nadmetanja, a zakazana je za 22. septembar. Ta banka prodaje i za samo 1.498 evra porodičnu stambenu zgradu u Sremskoj Mitrovici. Porodična kuća ima 95 kvadrata i pomoćnu zgradu. Drugo javno nadmetanje zakazno je za 27. avgust.

Onaj ko ima novac za 32.058 evra može pazariti porodičnu stambenu zgradu i njivu 1. klase u Sremskoj Mitrovici, koju na prodaju nudi Prokredit banka. Porodična stambna zgrada ima 54 kvadrata, pomoćni objekat 39, a zemljište uz zgradu jedan ar i 67 kvadratnih metara. Njiva je prve klase i ima jedan ar i 51 kvadratni metar. Javna prodaja je 25. septembra. Ista banka putem javne prodaje nudi i porodične stambene objekte i njivu 1. klase u Silbašu, kod Bačke Palanka, za svega 3.610 evra. Reč je o objektima površine 47 i 73 kvadrata, kao i pomoćnim objektima od 12 i 62 kvadratna metra. Zemljište uz zgradu objekata je 5 ari. Njiva prve klase ima 2 ara i 68 kvadratnih metara. Prodaja putem usmenog javnog nadmetanja zakazana je za 14. oktobar u Osnovnom sudu u Bačkoj Palanci.

Kao hit-ponuda na ovom sajtu objavljen je i oglast OTP banke za prodaju poslovne zgrade u Novom Sadu. U njenom prizemlju je hala koja ima 662 kvadrata, a na spratu kacelarijski prostor od 200 kvadrata. Poslovni prostor u Novom Sadu nudi i Sosijete ženeral banka. Za 15.871 evro prodaje se poslovni prostor od 37 kvadrata u Cara Dušana. Sberbank Srbija, na osnovu Zakona o hipoteci, prodaje jednoiposoban stan u Novom Sadu, u centru grada – Ćirpanova ulica, za 33.000 evra. Stan ima 38 kvadrata. Ista banka u Novom Sadu prodaje i stan od 100 kvadrata u Rumenačkoj ulici za 55.000 evra. Po drugi put OTP banka prodaje trosoban stan u Novom Sadu od 81,24 kvadrat u Fruškogorskoj ulici za svega 19.924 evra. Javna prodaja je 12. avgusta. Za 28.896 dinara može se od Sosijete ženeral banke kupiti porodična stambena zgrada u Petrovaradinu, na osnovu izvršnog sudskog postupka. Kredi agrikol banka, na osnovu sudske prodaje, nudi trosoban stan u Novom Sadu od 81 kvadratnog metra za 21.760 evra, a nalazi se na Novom naselju u Ulici Stojana Novakovića.

08.08.2015.
Izvor: Dnevnik/b92

__________________________

BLIC 27.10.2014 Autor: Slađana Aničić

Sudski izvršitelji bez milosti: Plene i polovne mašine za veš

Umesto nekretninama, Novosađani dugovanja plaćaju nameštajem, umetničkim slikama, zidnim satovima.

Na portalu Doboš nudi se imovina koja zbog dugovanja mora biti prodata. Među Novosađanima kojima su zbog duga zaplenjene stvari je Mileva Milojević. Izgubila je spor i ostala bez stana i stvari.

- Sva imovina mi je oduzeta, komode, plakar, šporet, kuhinja, krevet na kojem sam ležala, sto i stolice. Ostala sam bez svega što je nekada činilo moj život i sada sam beskućnik. Boravim malo kod jedne, a potom kod druge ćerke - kaže Milojevićeva.

Ona je početkom 2000. uplatila investitoru deo novca za stan i uselila se.

Međutim, posle nekoliko godina investitor je pokrenuo sudski postupak jer nije platila ceo iznos. Mileva je izgubila spor, ostala je bez stana, a sudski izvrštelji su joj zaplenili sav nameštaj u stanu.

- Žalila sam se i čekam odluku suda, da vidim da li će mi vratiti stvari ili ih prodati - kaže ona.

Prodavci oglašenih stvari na sajtu Doboš su u većini slučajeva banke, što potvrđuje da su nekretnine izgubili oni koji nisu u mogućnosti da plaćaju dugovanja. Nudi se sve, pa i sat s klatnom, a cena mu je 28 evra, zatim slika mrtve prirode za 57, veš-mašina za 80 evra, električna mašina za mlevenje mesa procenjena na 52 evra.

- Broj, rast i struktura javnih prodaja svakako može biti jedan od indikatora ekonomskog stanja, što je i pokazalo istraživanje našeg portala, koje preko javnih prodaja povezuje uticaj ekonomske krize na samo finansijsko tržište. Više javnih prodaja označava nemogućnost građana da otplaćuju dugovanja - kaže Ivan Manevski, direktor portala Doboš.

Stanovi se teško prodaju

Ivan Manevski kaže da portal beleži porast oglasa, ali pad prodaje nekretnina.

- Nekretnine su dugo na portalu jer ljudi nemaju novca da ih otkupe. Međutim, druge stvari čija je cena znatno niža, brzo nađu novog vlasnika - kaže Manevski.

Dok s jedne strane ljudi ostaju bez stvari, drugi jeftinije mogu opremiti stan.

- Kada smo supruga i ja kupili stan, nismo imali novca da ga kompletno opremimo pa smo tragali za najbezbolnijim rešenjem. Zato smo odlučili da kupujemo polovne stvari, a jedna od mogućnosti je i trgovina na portalu Doboš. Kupli smo sto i šest stolica za svega 1.500 dinara - kaže Ilija Dragić.

__________________________

GDE INVESTIRATI 19.04.2014

Stanovi i kuće teško nalaze kupce

BEOGRAD - U prvom kvartalu ove godine postavljeno je dvostruko više oglasa za prodaju nekretnina na portalu Doboš, čak 170, nego što ih je uklonjeno. A te što su sklonjene ne znači da su i prodate, objašnjavaju na portalu.

Na Dobošu prednjače stambeni objekti, slede poslovni, pa zemljište, čija je ponuda utrostručena u prva tri ovogodišnja meseca. To znači da građani sve dublje upadaju u krizu i ne mogu da plaćaju kredite koje su uzeli od banaka a za koje su garantovali nekretninama, ali i da stanovi i zemljište sve teže mogu da nađu kupce, što potvrđuju jedni te isti oglasi koji se duže vreme nalaze na ovom portalu.

Koliko je teško prodati neku nekretninu najbolje svedoči primer iz Bačke Topole, gde je Credit agricole banka oglasila prodaju porodične stambene zgrade s pomoćnim objektima i pripadajućim zemljištem za samo 1.664 evra. Vrednost ove nepokretnosti procenjena je na veću sumu – 643.440 dinara, ali kako prodaja ide otežano, cena je pala na samo 30 odsto procenjene vrednosti.

Posmatrano po gradovima, najviše oglasa o prodaji nekretnina je u Beogradu i Novom Sadu, a slede Subotica i Sombor, pa Šabac, Kruševac i Niš. Dok se 75 novih oglasa odnosi na teritoriju centralne Srbije, čak 63 oglasa je vezano za Vojvodinu, gde primat ima prodaja stambenih objekata. Prosečna cena stambenih objekata na javnoj prodaji na teritoriji Vojvodine je oko 55.000 evra, u Beogradu preko 90.000, a centralnoj Srbiji oko 23.000 evra.

Među nekretninama koje su poslovne banke ponudile na javnu prodaju su pored stambenih objekata i lokali, proizvodne hale firmi koje su u stečaju ili pod hipotekom. Nesporno je da preduzeća imaju sve veće probleme s otplatom kredita i da je kašnjenje u otplati rata sve veće. Hipoteke su aktivirane širom Srbije, odnosno Vojvodine, a prodaja je oglašena na sve strane, od portala Doboš do sajtova banaka ili oglasa u novinama.

___________________________

24 SATA 15.04.2014.

Dvosoban stan za 9.000 € i zgrada za 1.664? I to postoji

Da li ste znali da je stambenu zgradu u Bačkoj Topoli moguće kupiti za 1.664 evra, dvosoban stan u Kikindi za 9.000 evra, a 65 ari njive, 41 ar šume i 22 ara pašnjaka u Beloj Crkvi za 1.658 evra? U pitanju su nekretnine koje je banka zaplenila od građana koji nisu mogli da otplate podignute kredite.

DOBOŠ - Svi oni koji nemaju dovoljno novca, a tragaju za jeftinom kućom, stanom ili njivom, nekretnine mogu da pronađu na licitacijama koje organizuju banke. Oglase za prodaju ovih nepokretnosti moguće je naći na sajtovima banaka, a procedura za prijavljivanje na licitaciju je jednostavna, samo je potrebno ostaviti bankama depozit od 10 odsto, kao garanciju. Oduzeta imovina prvo se prodaje po tržišnoj vrednosti. U drugom pokušaju banka ima pravo da snizi cenu, koja u trećem krugu može da bude i znatno niža.

Nedeljko Malinović, vlasnik agencije “Legat”, objašnjava da su nekretnine koje banke nude često nešto skuplje nego one koje su na tržištu, ali da je ipak u manjim mestima moguće naći kuće i njive po niskim cenama.

To su imanja koja i ne vrede mnogo više od ponuđenog, a pitanje je kakvog su kvaliteta. Takve nekretnine najviše znače prvim komšijama, koje mogu za male pare da se prošire - kaže Malinović.

On objašnjava da je problem taj što retko ko posećuje ove licitacije, pa kuće i stanovi na prodaju čekaju u proseku dve godine. Do sada je od dužnika oduzeto oko 600 kuća i stanova, ali je prodato deset puta manje.

Malinović ističe da potencijalni kupci treba da budu oprezni.

Mora se znati da li postoji više hipoteka na jednom stanu ili kući. Može da se desi da prodajna cena ne može da podmiri sve hipoteke, pa onda kupac mora da doplaćuje - kaže Malinović.

___________________________

DNEVNIK 13.04.2014. Autor: D. Dautović

Na dobošu: Kuća i okućnica za 1.664 evra

Koliko je kriza stisla, svakodnevno svedoči rast broja nekretnina koje se prodaju ispod cene, jer njihovi vlasnici ne mogu da vraćaju preuzete kredite. Zato svi koji se, takođe, nalaze u nekoj vrsti krize - nemaju stan, posao, ili nemaju dovoljno novca, a želeli bi da se skuće.mogu jeftinije da kupe nekretninu. Posebno je velika ponuda kuća sa zemljištem širom Vojvodine, gde može da se organizuje život.

U Bačkoj Topoli Kredi agrikol banka oglasila je na portalu Doboš prodaju porodične stambene zgrade s pomoćnim objektima i pripadajućim zemljištem za samo 1.664 evra. Vrednost ove nepokretnosti procenjena je i utvrđena u iznosu od 643.440 dinara, a sada se nudi za 30 odsto procenjene vrednosti. Uprkos visokoj ceni poljoprivrednog zemljišta, Prokredit banka prodaje u okolini Bačke Topole njivu prve klase od 19 ari i treće klase od 95 ari za samo 2.381 evro, iako je procenjena vrednost 920.000 dinara.

Ista banka oglasila je prodaju stambene zgrade s dva pomoćna objekta ukupne površine blizu 200 kvadrata, plus pripadajuće zemljište od oko 7 ari u Bačkom Petrovom Selu, opština Bečej, za 7.414 evra. U Beloj Crkvi se kuća s dvorištem može kupiti za 16.663 evra (30 odsto od realne vrednosti), a prodavac je Sosijete ženeral banka. U istoj opštini Prokredit banka prodaje 65 ari njiva, 41 ar šume i 22 ara pašnjaka za ukupno 1.658 evra.

__________________________

DNEVNIK 26.01.2014. Autor: D. Dautović

Preprodaju se hladnjače, restorani i mlekare

Među nekretninama koje su poslovne banke ponudile na javnu prodaju su i poslovni objekti i proizvodne hale firmi koje su u stečaju ili pod hipotekom. Sudeći po broju oglašenih prodaja, nesporno je da preduzeća imaju sve veće probleme s otplatom kredita i da je kašnjenje u otplati rata sve veće.

Hipoteke su aktivirane širom Srbije, odnosno Vojvodine, a prodaja je oglašena što u oglasnim novinama, što na sajtovima banaka ili drugde.

Na portalu Doboš Rajfajzen banka oglasila je prodaju poslovnog objekta „Keramika Unika” u stečaju u Kikindi za 648.252 evra. Najvažnija imovina stečajnog dužnika sastoji se od tri poslovne zgrade ukupne površine 660 kvadrata i proizvodne hale u izgradnji od 756 kvadratnih metara. Pravni osnov prodaje je Zakon o stečaju, a rešenje za nju je doneo stečajni sudija Privrednog suda u Zrenjaninu.

Na istom portalu Sosijete ženeral banka prodaje slobodnom pogodbom poslovni prostor sa skladištem i dve hladnjače od 107 kvadratnih metara i porodičnu kuću od 149 kvadarta u Crvenki za 58.500 evra. Erste banka oglasila je prodaju poljoprivredne zgrade u Odžacima, staju muznih krava za 32.490 evra. Sber banka u Srbiji ponudila je zgradu prehrambene industrije i proizvodnje pića - mlekaru u Pančevu na sprat ukupne površine 211 kvadrata, koja je izgrađena 2.000. godine.

U Rumi Erste banka na osnovu Zakona o hipoteci prodaje putem neposredne pogodbe više asfaltnih baza i poslovnih zgrada za 1,5 miliona evra. Sber banka u Somboru prodaje ugostiteljski objekat od 286 kvadrata , u Staroj Pazovi proizvodni objekat za preradu mesa od 244 kvadratna metra, koji je sagrađen 2013.

Pro kredit banka oglasila je prodaju poslovne zgrade s ugostiteljskim poslovnim prostorom u Subotici neposrednom pogodbom, a procenjena vrednost nekretnine iznosi 152.451 evro. Na dobošu je i imovina privrednog društva AD Bačka u stečaju Kucura. Vrednost poslovnog objekta iznosi 154.215 evra, a poverilac-prodavac je stečajni upravnik. Opšti zaključak je stara fraza da je dug zao drug.

Poželjan reprogram duga

Inače, pod hipoteku se stavlja sve, i stanovi, kuće s pomoćnim objektima, njive, voćnjaci, lokali, magacini, kamenolomi, udeli u firmama, proizvodne linije i mašine, akcije i druge hartije od vrednosti. Nije uvek lako prodati tako raznovrsnu imovinu, neka je velike vrednosti, pa je teško naći kupce s mnogo novca, druga nije konkurentna, poput starih mašina preko 10 godina, koje niko neće, pa ukoliko ne uspe prodaja na prvoj aukciji, takve stvari moraju da se skladište, što dodatno košta. Zbog toga se uglavnom u takvim slučajevima dugovi pokušavaju reprogramirati, kako bi vuk bio sit i ovce na broju.

_____________________________

GDE INVESTIRATI 18.01.2014 

Zaplenjena imovina može se kupiti po povoljnim cenama

BEOGRAD - Imovina oduzeta zbog neisplaćenih kredita i lizinga, može se pazariti po izuzetno povoljnim cenama.

Višegodišnja žestoka ekonomska kriza uzela je danak, pa je sve više građana koji ostaju bez imovine, kupljene preko kredita ili lizingom.

Kao u pripovetki Milovana Glišića, "Glava šećera“, usled smanjenog priliva novca ili bankrota, sudom oduzeta nekretnina i vozilo nudi se licitacijski ili dogovorom zainteresovanim kupcima.

Na specijalizovanom portalu "Doboš.rs“ poslednje četiri godine našlo se hiljade automobila, kuća, stanova... Da bi naplatili svoje, banke i lizing kuće, preko oglasa prodaju i kancelarijski inventar, pohabani nameštaj, pica peći, aparat za pravljenje limunade... Jednom prilikom na "Dobošu“ su bile i domaće životinje.

"Portal je počeo da radi 1. marta 2010. godine, iz potreba da se stvori jedinstveno onlajn tržište predmeta na javnoj prodaji i predmeta vraćenih sa lizinga, i na taj način poveća transparentnost procesa samih javnih prodaja", kažu u ovom portalu, koji mesečno poseti 75.000 zainteresovanih kupaca.

Ko ažurnije prati, a ima novca, može dobro da pazari. Pre tri dana, na sajtu se pojavio oglas u kome banka prodaje stan od 129 kvadrata u Valjevu, za samo 8.400 evra. Naravno, prodaja se obavlja usmenim i javnim nadmetanjem, pa će verovatno krajnja cena biti veća.

Među 710 oglasa za prodaju nekretnina, koliko ih je trenutno na "Dobošu“, najviše je onih sa teritorije Beograda, čak 108. U određenom broju slučajeva ti stanovi sa javne licitacije su povoljniji, jer banka naplaćuje samo onoliko koliko iznosi preostali dug.

Kuće i stanovi koje su banke oduzele vlasnicima jer su prestali da plaćaju rate za stambeni kredit - prodaju se u proseku po godinu i više dana. Za nekretnine na dobrim lokacijama u Beogradu, Nišu ili Novom Sadu kupci se, međutim, nađu mnogo brže, ponekad i za svega mesec dana.

Frižideri, televizori, klima-uređaji, računari, fotokopir aparati se mogu pazariti od 20 do 70 evra, u slučaju da ste jedini zainteresovani kupac.

I posrnula građevinska industrija se našla na licitaciji. Oduzeta teška mehanizacija nudi se zainteresovanim mušterijama, po malo "jačim“ cenama. Automobili su najtraženiji, jer je uglavnom reč o vozilima starosti do pet godina. Mesečno, u proseku, na "Dobošu“ se nađe 51 vozilo, a isto toliko se proda.

"Većina oglasa se uklanja usled realizacije prodaje. Međutim, nije retko da se uklone jer je pronađen način da se dug sanira i da do same prodaje ipak ne dođe", objašnjava Ivan Manevski iz "Doboša“.

Pod "ostalo“, deo robe u oglasima je kao sa nekog buvljaka. Za mizerno male svote novca, prodaje se pokućstvo. Stari dušek za krevet se ceni dva evra. Vitrina, televizor i kauč su procenjeni na vrednost od oko 500 dinara. Jedna banka prodaje i 22 paketa dečjih igračaka. Početna cena za lovačku pušku marke "IZ-26“ je svega 6.000 dinara.

Polovna roba ponekada ima precenjenu vrednost prilikom prodaje, a neka je pak ispod svakog kriterijuma.

"Kako je cena presudan faktor kupovine većine predmeta, formiranju se posvećuje velika pažnja u javnim prodajama. Zakon dozvoljava da se prodaje putem neposredne pogodbe i licitacije. Nepovoljni tržišni uslovi smanjuju realnu vrednost predmeta. A, dešava se da pojedini predmeti imaju veću vrednost od tržišne jer je prošlo godinu dana od njegove procene", zaključuje Manevski.

Kada se radi o prodaji putem neposredne pogodbe, tu važe tržišni uslovi i cene prate opšta tržišna kretanja.

Međutim, kod prodaja putem licitacije je moguće realizovati kupovinu po nižim cenama s obzirom na to da zakon dozvoljava da se na prvoj zakazanoj javnoj prodaji početna cena formira na nivou od 60 odsto procenjene vrednosti, odnosno na nivou od 30 odsto procenjene vrednosti ako se radi o ponovljenoj prodaji.

___________________________

24 SATA 16.01.2014.

Na dobošu 50 nekretnina

U Novom Sadu trenutno je na dobošu 50 nekretnina. Imovina je ponuđena na veb portalu “Doboš”, a osim stanova na spisku su i hotel “Elit” (početna cena 1,5 miliona evra), placevi, poslovni prostori.

STANOVI - Prodavci su u većini slučajeva banke, što potvrđuje činjenicu da su nerketnine izgubili oni koji ne mogu da plaćaju kredit. Poznavaoci tržišta nekretnina savetuju građanima da, čim shvate da ne mogu da redovno plaćaju rate, prodaju nekretnine pre aktiviranja hipoteke.

Dešava se da klijenti kupe nekretninu, pa ostanu bez posla i ne mogu da otplaćuju kredit. Praksa je pokazala da je najbolje da pre sudskih postupaka prodaju nekrentinu kako bi namirli dugovanja. U suprotnom ostaju i bez nekretnine i novca - kaže Dragan Rabatić, agent za prodaju iz “Solis nekretnina”.

________________________

DNEVNIK 27.09.2013 Autor: R. Dautović

Hektar kod Šimanovaca i na dobošu 200.000 evra

Sudeći po portalu „Doboš„, čini se da ponuda nekretnina, koje banke prodaju da bi naplatile potraživanja, nikada nije bila veća. Posebno mnogo ih je na teritoriji Novog Sada. Tako je Vojvođanska banka oglasila prodaju njive druge klase od 54 ara u Kaću za 46.000 evra, a Oportjuniti banka zemljište od 14 ari i porodičnu kuću od 160 kvadrata u tom bačkom naselju za ukupno 50.000 evra.

Rajfajzen banka je na potesu Ratno ostrvo ponudila pet parcela na nešto više od četiri hektara za 850.000 evra, a Srpska banka oglasila je prodaju četiri njive druge i treće klase, ukupno oko pet hektara, na području Budisave za 345.000 evra (60 odsto od procenjene vrednosti).

Kredi agrikol banka je voćnjak prve klase od oko 2.000 kvadrata u opštini Petrovaradin zacenila 41.000 evra, a Oportjuniti banka za 1.100 kvadrata građevinskog zemljišta na Telepu traži 350.000 evra (moguća izgradnja stambenog objekta na dva sprata plus potkrovlje na 30 odsto površine, a garaža na još deset procenata površine parcele”.

Prodaju njive prve klase od 68 ari u Kaću oglasila je Erste banka po 22.800 evra. Pireus banka za građevinsko zemljište u Futogu s vangruntovnim objektima, ukupne površine oko 18 hektara, traži 600.000 evra, a Rajfajzen banka hektar i 89 ari gradskog građevinskog zemljišta u okolini Novog Sada pored železničke pruge Novi Sad – Zrenjanin ceni 331.500 evra, a lokacija je opremljena prilaznim saobraćajnicama, elektro, vodovodnim i gasnim instalacijama i telefonom.

Prokredit banka oglasila je prvu javnu prodaju 15 ari poljoprivrednog zemljišta prve klase u Pančevu za 15.100 evra, što je 60 odsto od procenjene vrednosti. Svi zainteresovani moraju da polože depozit od deset procenata utvrđene vrednosti nekretnine. Rajfajzen banka prodaje šest građevinskih parcela na devet hektara u Šimanovcima, opština Pećinci, a cena po hektaru iznosi 200.000 evra (za parcelu od dva hektara, 75 ari i 25 kvadratnih metara treba da se plati 550.500 evra). I Sber banka Srbija u tom mestu prodaje poljoprivredno zemljište sa šest objekata na šest hektara, ali cena i datum su stvar dogovora s poveriocem.

Za hektar i 11 ari vinograda u Ležimiru, Sremska Mitrovica, Srpska banka traži 20.500 evra (početna cena), a Prokredit banka je za više parcela njiva i šumskog zemljišta treće, četvrte i pete klase, koje se protežu na sedam hektara u okolini Sremske Mitrovice (KO Ravnje), utvrdila početnu cenu od 9.110 evra (30 odsto od utvrđene cene jer se radi o drugoj sudskoj prodaji). Ista banka prodaje i dve šume četvrte klase, ukupne površine hektar i 14 ari, na potesu Čakoalovo–Ležimir, a cena zavisi od pogodbe.

Oportjuniti banka za nepuna tri hektara zemljišta na izlazu iz Sremskih Karlovaca prema Inđiji (stari put, kilometar od izvora), traži 120.000 evra, a moguća je izgradnja vikend-naselja u kojem ima 30 placeva od 1.000 kvadrata. Širina fronta do puta je 150 metara, što se preporučuje kao idealno i za benzinsku pumpu izmeštenu iz naseljenog mesta.

U Staroj Pazovi Sber banka traži 1,1 milion evra (60 odsto vrednosti, drugo nadmetanje) za ukupno oko devet ari zemljišta u Krnješevcima, a i Oportjuniti banka nudi zemljište u industrijskoj zoni Krnješevaca i Ugrinovaca. Rajfajzen banka prodaje parcelu u industrijskoj zoni kod „Hemofarma” u Vršcu za izgradnju megamarketa po 200.000 evra, uz naznaku da je moguć dogovor, a Erste banka je u Zrenjaninu oglasila prodaju dve njive druge klase od ukupno 14.000 kvadrata za 15.000 evra.

Jeftiniji voćnjaci i pašnjaci

U Čantaviru Oportjuniti banka prodaje stambeni objekat s oko dva ara zemljišta za 5.280 evra, a Prokredit banka u Malom Iđošu hektar i 35 ari njive i voćnjaka za 8.172 evra. Sberbanka Srbija oglasila je prodaju hektara i 10 ari poljoprivrednog zemljišta u Beloj Crkvi, a Findomestik banka 12 ari pašnjaka u Čortanovcima, u opštini Inđija, za 30.800 evra. U Kuli je Erste banka oglasila prodaju oko tri ara poljoprivrednog zemljišta na tri lokacije za 14.000 evra.

____________________________

DNEVNIK 22.08.2011.

Sve više stanova i kuća ide na doboš

Ekonomska kriza koja traje već pune tri godine, praćena rastom cena, kursa, stagnacijom plata i propadanjem preduzeća, ostavila je oko 400.000 ljudi u Srbiji bez posla, a mnoge i bez kuća i stanova jer nisu mogli da vraćaju uzete kredite. Banke su aktivirale hipoteke i stanovi su otišli na doboš. Poslednja dešava sa švajcarskim frankom samo su dodatno pogoršali situaciju jer oko 25.000 porodica zbog „švajcarca” jedva sastvlja kraj s krajem da bi kako-tako uspelo da isplaćuje kreditne rate.

O tome koliko ljudi ovih dana ostaje bez kuća ili stanova preciznih podataka naravno nema, ali je sigurno da praktično nema vojvođanskog grada u kojem neka banka nije aktivirala barem jednu hipoteku.
Da je dogorelo do nokata potvrđuju i sami bankri, koji su, pak, optmistični jer tvrde da ne može biti gore nego što je sada i da su problematični krediti dotakli dno.
– Problematični krediti su dostigli maksimum i u narednom periodu će ili ostati na tom nivou ili će se smanjivati – ocenio je predsednik Izvršnog odbora Hipo Alpe-Adrija banke u Srbiji Vladimir Čupić. – Loši plasmani su dotakli dno i to je jedan od najvećih problema bankarskog sektora u Srbiji.

U Hipo banci je 20 odsto ukupnih kredita u kategoriji problematičnih, što je, po Čupićevim rečima, na nivou ukupnog bankarskog sektora u Srbiji. Zbog nemogućnosti otplate pozajmica Hipo banka je, kako je rekao, bila prinuđena na to da naplaćuje hipoteke i prodaje nekretnine klijenata, među kojima je i desetak stanova.

Kakva je situacija dobro se može videti i na portalu dobos.rs. koji pruža sveobuhvatne podatke o nekretninama, vozilima i drugim predmetima na javnoj prodaji ili vraćenim s lizinga.
Samo u Novom Sadu banke su na doboš dale 12 nekretnina – kuća, stanova i poslovnih zgrada. Tako na primer banka dvosoban stan od 62 kvadrata u Novom Sadu kod Bulevara oslobođenja na „dobošu” prodaje za 58.900 evra. Druga banka prodaje veliku porodičnu stambenu zgradu u Futogu od 900 kvadrata za 450.000 evra... Poslovni kompleks u Mornarskoj ulici se nudi za nešto manje od milion evra.

Slična je situacija i u ostalim vojvođanskim gradovima. U Subotici banke zbog dugova ovih dana prodaju dva dvosobna stana, dve kuće, poslovnu zgradu s restoranom i dve njive. Jedan stan se prodaje direktnom pogodbom, a drugi, od 57 kvadrata, nudi se za 27.000 evra. Kuća na Paliću od 65 kvadratnih metara je 14.500 evra... Somborcima su zbog dugova trenutno na dobošu četiri kuće i tri poslovna kompleksa. Sve kuće se prodaju direktnom pogodbom s bankama koje su aktivirale hipoteku. U Rumi su na dobošu lokal i kuća, a i jedno i drugo banke prodaju direktnom pogodbom. Banke u Kikindi prodaju dve kuće, u Pećincima plac u industrijskoj zoni i njivu. U Zrenjaninu banke prodaju dve kući i lokal. Tako se kuća od 144 kvadratna metra prodaje za 32.000 evra. U Vrbasu banke prodaju kuću i dva trosobna stana, i to direktnom pogodbom. Pa koliko dobiju.

Nije nikava tajna da, što kriza bude duže trajala, to će sve više ljudi morati da odustane od kredita koje nisu u stanju da otplaćuju. U problemu će biti i banke jer će i one teško prodati sve ono što će morati na doboš.
__________________________

DNEVNIK 1.12.2010. Autor: D. Vujošević

Na doboš otišlo 1,600 limuzina 

Pre nekoliko godina kupovina vozila na lizing izgledala je kao najjednostavnija stvar: potpišeš ugovor i voziš. Međutim, kriza je učinila svoje i broj stranaka koje ne mogu redovno da otplaćuju lizing konstantno raste. Podaci udruženja lizing kuća govore da je za sedam godina sklopljeno oko 60.000 ugovora o finansijskom lizingu vozila. U poslednje tri godine, zbog neizmirenih obaveza, vraćeno je 1.600 vozila, ili tri odsto u tom periodu. Ne samo što se stari automobili vraćaju nego se i novi ređe uzimaju. Tako podaci Udruženja banaka govore da je na samom kraju prošle godine kod nas broj sklopljenih ugovora o lizingu bio 14.485, a poslednjeg dana oktobra 12.055.

Pitanje zašto je manje ugovora i o oklevanju budućih klijenata predsednik Asocijacije udruženja lizing kuća kod nas Bojan Baša objašnjava da je u privredi povećana nelikvidnost, a da građani češće ostaju bez posla. Posledica je neredovno servisiranje obaveza, vraćanje predmeta uzetih u lizing, a i oprez da se uđe u novi posao.

Da bi osigurale plasman, ove kuće se snalaze. Tako je “Zastava – Istrabenc lizing” sklopila ugovor s Fondom za razvoj Srbije o ustupanju “punta”. Posao ide dobro, a njihovo iskustvo govori da i građani i privreda svoje obaveze servisiraju na vreme.
– Za nabavku “punta” se odlučuju uglavnom predstavnici srednje klase, a oni dobro vode računa o svojim mogućnostima. Uslovi koje imamo za ovaj posao su povoljni: lizing naknada na godišnjem nivou, što je pandan kamati kod kredita, iznosi 4,5 posto i vezana je za evro kao i slični zajmovi. Rezultat: nemamo nijedan vraćeni “punto” zbog neizmirenih obaveza. Osim našeg “punta”, u lizing dajemo i privredna vozila, a i krave – kaže direktor ove kuće Božidar Milojčić.

Kakva je perspektiva lizinga kod nas? Kompanije koje se njime bave traže da im se odobri lizing nekretnina. Iz Narodne banke Srbije stigao je pozitivan odgovor, a ostaje da se naši propise promene i usklade da bi ovaj posao bio moguć. Dotle...
Dok jedni vraćaju automobile kupljene n


PODELI OVO PUTEM

SLIČNE VESTI