search user menu
Blic • 29.11.2021.

Šta su holandske aukcije?

Holandske aukcije su nova usluga Doboša koja omogućava prodaju predmeta putem holandskog tipa aukcije.

Holandski tip aukcije podrazumeva da prodavac postavlja početnu cenu i kako vreme tokom aukcije odmiče, cena se smanjuje u jednakim koracima (npr. za po 100 EUR) u jednakim vremenskim intervalima (npr. svake sekunde) sve dok prvi ponuđač, to jest, kupac, ne ponudi da kupi predmet po ceni koja je aktuelna u tom trenutku i tada se aukcija završava kao uspešna. Skrećemo pažnju da nijedan kupac nije upoznat s time da li, i koliko drugih kupaca učestvuje u aukciji.

Ukoliko niko od kupaca ne ponudi da kupi predmet, cena se spušta sve dok ne dostigne minimalan iznos koji takođe postavlja prodavac (a koji je poznat kupcima), i tada se aukcija završava kao neuspešna. Sam proces holandske aukcije je jednostavan za razumevanje i trajanje aukcije je kratko.

Ovakva vrsta prodaje omogućava korisnicima Doboša sigurnu kupovinu predmeta koji su na javnoj prodaji, pri čemu njihov identitet ostaje zaštićen tokom celog trajanja postupka. Korisnici mogu da se registruju za učešće na aukciji na siguran, bezbedan i za druge učesnike u aukciji anoniman način. S obzirom na to da korisnici učestvuju u online aukciji, neće biti pod izloženi nikakvim pritiscima da odustanu od učešća u aukciji, niti postoji mogućnost da organizovanom međusobnom akcijom utiču na to da cena na aukciji bude niža. Korisnici koji kupuju predmete na ovaj način, uvek kupuju predmet za onaj iznos za koji su i spremni da ga kupe.


PODELI OVO PUTEM

SLIČNE VESTI